ТОЧКА, ТОЧКА, ЗАПЕТАЯ

Пица

Пица

Как се прави тестото:

1/2 кубче мая
лъжичка захар
лъжичка брашно
1/3 чаша топла вода

1 ч.ч. кисело мляко, стайна температура
1 ч.ч. прясно мляко, стайна температура
1/3 ч.ч. зехтин (или олио)
сол на вкус
брашно

Маята се разтваря в топлата вода, добавя се захарта и брашното, изчаква се да "кипне". Прибавят се прясното и киселото мляко, зехтинът и солта. Разбърква се и се прибавя брашното, така че да се получи средно твърдо тесто. Омесва се хубаво и се слага в найлонова торбичка, която прибираме в хладилника. Може да издържи една седмица.

Какво се прави после:

Извади тестото от хладилника да се постопли. Включи фурната да се загрее. Извади голяма тава и я намажи със зехтин (ако нямаш, може и олио). Разстели тестото в тавата, като го притискаш с пръсти, за да я заеме цялата (ако е еластично и се връща в средата, можеш да опиташ първо с точилка върху масата, а после да го прехвърлиш в тавата. Намажи с доматено пюре, в което си сложил малко сол и риган.

Сложи добавки по свой вкус.
Популярни варианти са гъби, кръгчета от чушки, шунка или бекон на ивички, маслини, рибки аншоа... спомни си какво си поръчал при последното си посещение в пицария.

Пъхни във фурната и печи, докато тестото хване коричка. Тогава извади внимателно (може би е добре да помолиш възрастен да ти помогне) и сложи отгоре настърган пармезан, ементал, чедър или просто настърган кашкавал. Върни тавата във фурната и изчакай съвсем малко - точно колкото сиренето да се разтопи.

Количката е празна