ТОЧКА, ТОЧКА, ЗАПЕТАЯ

Направи си сам хляб

 

Когато маята е в пакетче в хладилника, тя е „заспала” – също както някои животни спят зимен сън. За да я използваме при печенето на хляб, трябва първо да я събудим.

Затова я сложи в една чаша с малко топло мляко – не горещо, а приятно топличко. Добави една супена лъжица захар и малко брашно – това е храна, която помага на маята да расте. Остави чашата на топло, но не и горещо място – например на масата под прозореца. След десетина минути я погледни – ако е будна, в чашата трябва да се е образувала пяна.

Тогава излей сместа с маята в голяма купа и добави една чаша топла вода. Добави и половин лъжичка сол. Смеси хубаво. След това отмери две чаши и половина брашно и го добави постепенно, като разбъркваш добре след всяка чаша. Когато сложиш всичко, разбъркай – първо с дървена лъжица, после с ръце. Отначало ще бъде много лепкаво, но постепенно ще се смеси и ще заприлича на голяма топка пластелин. Поръси малко брашно върху масата и сложи топката там. Колкото повече я мачкаш върху брашното, толкова по-гладка ще става. Когато решиш, че е съвсем гладка и мека, прехвърли я в голяма купа, която предварително си намазал с масло. Покрий с кърпа и остави тестото така около половин час. През това време маята ще си свърши работата – когато надникнеш, тестото ще е много по-голямо, отколкото когато си го оставил!

Сега можеш да омесиш тестото още веднъж (съвсем леко, за да не спадне) и да му придадеш формата, която най-много ти харесва. Ако го сложиш в малка тавичка, ще получиш питка. Ако искаш, отдели малко от тестото и направи като с пластелин някакви формички, с които да я украсиш отгоре. Остави още около половин час, за да се надигне отново. Внимавай да няма отворени врати или прозорци, за да не „настине” маята – тогава питката ти ще спадне.

Междувременно загрей фурната и когато питката ти се надигне, сложи я вътре (на средно ниво) и намали малко температурата. Изчакай 10 минути, преди да провериш какво става.

Готово е, когато е зачервено отгоре. Внимавай при изваждането – може да е много горещо. Задължително използвай ръкохватки и следи да не докоснеш стените на фурната – те също могат да те опарят!

Количката е празна