ТОЧКА, ТОЧКА, ЗАПЕТАЯ

Лесна лазаня

Лесна лазаня

Домашно точените листове за лазаня може да звучат като нещо мноого сложно и претенциозно, но ине решихме, че няма начин да са трудни и традиционни едновременно.

И точно така се оказа.
5 яйца, 4 чаши брашно, 1.5 с.л. зехтин, 2/3 с.л. сол, вода

След като се замеси (вода ви трябва съвсем мъничко, в случай че иначе стои на трохи), трябва да постои един час в хладилника. После се точи (с най-обикновена точилка! Няма нужда от никакви специални машини за паста! (както и подозирах, не може сицилианските селянки да са си правили пастата с машини!)

После си редите лазанята според вкусовете. Ние пробвахме със спанак,гъби и пармезан - и с патладжан и козе сирене. И двете се ошушкаха за нула време, въпреки че теоретично детето не обича ни спанак, ни патладжани. Предполагам, че версия с моцарела, домати и шунка би заминала още по-бързо.
Домашните кори позволяват лазанята да не тъне в мазен сос, както сме я виждали тук и там, а дори да остане леко хрупкава отгоре.

За спаначено-гъбената версия задушихме леко спанака, нарязахме го, добавихме гъби и сос бешамел (3-4 лъжици брашно се запържват леко с масло, добавя се прясно мляко и се вари до получаването на сос, който може да се овкуси с чер пипер и пр., а ако стане на бучки - да се пасира :))Наредихме пласт кори, пласт плънка, като оставихме малко от соса, за да намажем най-горната кора. Малко преди да извадим от фурната, наръсихме с пармезан.

За патладжанената версия слагахме опечени на фурна резени патладжан, счукан чесън, доматен сос и козе сирене. Отгоре намазахме леко с доматен сос и отново наръсихме с пармезан в последния момент.

Количката е празна